Sunday 10 February 2013

Lettvint og Godt: Helstekt kylling

Helstekt kylling er som en god, varm klem fra noen som er er veldig glad i deg - det varmer langt inn i sjela.




Om kylling har helbredende effekt eller ikke har blitt diskutert i hundrevis av år, men det sier jo noe at nesten hver eneste kultur har en variant av kyllingsuppe som serves når noen er syke...

Helstekt kylling er en av de enkleste rettene man kan lage og kan varieres i det uendelige, og det eneste som tar litt tid er stekingen, men det er vel verdt det! Mitt triks er å ha smør under skinnet på kyllingen som gir masse god smak og den blir ikke tørr.

Vi kjøper lykkelig, økologisk kylling fra Barossa Valley og jeg mener bestemt at det er bedre!




Du trenger:
1 kylling ca 1.6 - 1.8 kg
Ca 100g smør (romtemperert)
4-5 hvitløksfedd
1 kvast bladpersille
1 sitron
Timian, gjerne sitrontimian
1 sjalottløk
2 gulrøtter
Hvitvin
Olivenolje
Salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader. Skyll kyllingen i kaldt vann og tørk den med håndklepapir. La ligge på benken mens du gjør klart smøret.

Press to hvitløksfedd i en bolle. Finhakk en håndfull persilleblader og ha i bollen. Riv skallet av ca halve sitronen. Bruk hendene og bland sammen med det romtempererte smøret og smak til med salt og pepper.

Smøret skal dyttes under skinnet på kyllingen så bruk fingrene til å løsne skinnet fra kjøttet. Dette er mye enklere enn det høres ut. Dytt så litt og litt av smøret under skinnet både på brystsiden og på undersiden til det ikke er mer igjen. Det er ikke så nøye at det er jevnt fordelt.

Knus resten av hvitløksfeddene med baksiden av kniven, skjær gulrøtter og sjalottløk i biter, ikke bry deg om å skrelle det. Ha det i en ovnspanne med rist og ha i en god klunk med hvitvin (typ 3 dl) og litt kaldt vann.

Legg kyllingen på risten, hell litt olivenolje over kyllingen, gni det inn i skinnet og dryss over salt og pepper. Stikk et par kvister timian inn i kyllingen sammen med sitronen som er delt i to.

Sett midt i ovnen og så er det bare å vente... Stek i 45 minutter, ta ut kyllingen og snu den. Sett tilbake i ovnen og stek i 30 minutter til. Ta ut kyllingen og snu den igjen. Skru opp temperaturen til 200 og la kyllingen steke i 30 minutter til. Det kommer litt ann på størrelsen på fuglen herfra om den er ferdig eller ikke. Stikk en kniv i skinnet mellom brystet og låret og hvis væsken som renner er klar er fuglen ferdig, hvis ikke er det tilbake i ovnen en stund til.

Når den er ferdig, legg kyllingen over på en fjøl og la hvile med litt folie over. Sil kraften i pannen over i en kjele, varm opp og jevn med maizenajevning. Smak til med salt og pepper og hakket persille.

Del opp kyllingen og server med rotmos eller ovnstekte poteter. Lykke!




Hjemmelagde burgere blir neste post.

- Klem fra A

No comments: